Drie Feyenoord-fans opgepakt in Napels wegens wangedrag

Drie Nederlanders zijn maandagavond gearresteerd in Napels. Feyenoord deed eerder het dringende verzoek aan supporters om niet naar het stadion van Napoli te komen, waar beide clubs dinsdagavond tegen elkaar spelen in de Champions League.

Feyenoord-supporters zijn niet welkom bij de wedstrijd die dinsdag om 20.45 uur begint. Het provinciebestuur van Napels verbood het de Italiaanse club om kaartjes te verkopen aan Nederlandse fans, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

De Italiaanse autoriteiten hebben de afgelopen weken een risicoanalyse gemaakt. Het resultaat daarvan is dat de komst van Feyenoord-fans in combinatie met de Napoli-aanhang als een te grote bedreiging wordt gezien voor de openbare orde en veiligheid.

Toch is er een onbekend aantal fans naar Napels gereisd. Veel supporters hadden al een reis geboekt toen nog onbekend was dat ze niet welkom waren.

De politie laat aan de Italiaanse omroep RAI weten dat drie Nederlandse mannen van 21 jaar gearresteerd zijn, onder meer omdat ze met stenen naar agenten gooiden. De drie verdachten zijn voorlopig vastgezet.

Napoli houdt dinsdagavond toegangscontroles bij het stadion. Iedere bezoeker moet een identiteitsbewijs laten zien. Nederlanders die toch een kaartje hebben bemachtigd, mogen het stadion niet in.

Feyenoord heeft maandag tijdens een overleg met Napoli, de politie en de UEFA haar ongenoegen over de gang van zaken kenbaar gemaakt.

Voorwaardelijke straf

In 2015 misdroegen supporters van Feyenoord zich in Rome voor een wedstrijd tegen AS Roma. Er werden onder meer vernielingen aangericht aan de eeuwenoude Barcaccia-fontein.

Naar aanleiding van die ongeregeldheden kreeg één fan een celstraf van achttien maanden (waarvan zes voorwaardelijk) en legde de rechter aan 43 personen een taakstraf op.

Ook bij het thuisduel met AS Roma deden zich incidenten voor, waarna de UEFA Feyenoord een boete gaf van 50.000 euro en een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek met een proeftijd van drie jaar.

Napoli tegen Feyenoord wordt dinsdag live uitgezonden op NU.nl en in de NUsport-app. De uitzending begint om 20.00 uur en de aftrap is om 20.45 uur. Op NU.nl zijn direct na afloop ook alle clips met hoogtepunten van de andere wedstrijden te zien.

Tip de redactie