Tienduizenden Fransen betogen tegen nieuwe arbeidswet

Een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron zijn handtekening heeft gezet onder vijf decreten die de arbeidswet herzien, zijn tienduizenden mensen in de Franse hoofdstad de straat opgegaan.

De protestmars zaterdag was in het leven geroepen door de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon, die kandidaat was voor het Franse presidentschap, maar al in de eerste ronde verloor. Hij schatte de opkomst op zo'n 150.000 mensen en sprak van een succes. De politie telde echter zo'n 30.000 betogers.

''De strijd is nog niet gestreden, het begint pas'', aldus Mélenchon tegen de menigte op de Place de la République. Daar eindigde zijn zogenoemde 'sociale staatsgreep', waar zijn toehoorders 'Verzet! Verzet!' schreeuwden. Voor komende maandag hebben de vakbonden vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om te staken.

De Franse regering blijft ondanks de protesten stug achter de hervormingen staan. Die geven onder meer bedrijven grotere vrijheid om personeel aan te nemen en te ontslaan. Er komt hiermee een einde aan de cultuur van 'een baan heb je voor het leven', maar ook krijgen vakbonden minder invloed op bedrijfsniveau.

Lees meer over:
Tip de redactie