Spaanse regering neemt bevel over Catalaanse politie tijdelijk over

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zaterdag de coördinatie van alle activiteiten van de politie in Catalonië naar zich toegetrokken. De regering in Madrid wil mede op die manier voorkomen dat er een referendum wordt gehouden over Catalaanse onafhankelijkheid.

De regionale Catalaanse politiemacht, de Mossos d'Esquadra, valt op aanwijzing van de openbaar aanklager tijdelijk onder het bevel van de paramilitaire Guardia Civil.

De maatregel geldt volgens de krant La Vanguardia in elk geval tot en met 1 oktober, de datum waarop de regionale regering van Catalonië het door de Spaanse rechter verboden referendum over onafhankelijkheid heeft uitgeschreven.

De agenten moeten onder andere stembiljetten in beslag nemen, omdat die volgens de uitspraak van de rechtbank illegaal zijn.

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joaquim Forn, weigert zich bij de beslissing neer te leggen. Het is echter de vraag of de regionale regering en de Mossos zich tegen het besluit kunnen verzetten. Volgens de Spaanse wet kan de landelijke politie de leiding over de politie van een autonome regio tijdens een gezamenlijke operatie overnemen.

Voorzichtig

De Spaanse regering heeft tussen de drie- en vierduizend politieagenten uit andere regio's naar Catalonië gestuurd. Daar zijn normaal al vijfduizend Spaanse agenten gestationeerd, naast de regionale politiemacht van 17.000 mensen.

De nationale politie, de Guardia Civil, heeft al verscheidene hooggeplaatste Catalaanse functionarissen gearresteerd wegens het voorbereiden van het verboden referendum. Ook zijn stembiljetten, stembussen, kieslijsten en ander verkiezingsmateriaal in beslag genomen. In de samenwerking met de Guardia Civil zou de Catalaanse politie ''weinig inzet'' hebben getoond.

Website

De Spaanse premier Mariano Rajoy verklaarde zaterdag op een bijeenkomst van zijn rechtse Partido Popular dat het referendum ''niet zal plaatshebben''. De Catalaanse regionale regering gaat echter ondertussen gewoon door met voorbereidingen. Zo nam zij zaterdag een nieuwe website in gebruik om het publiek voor te lichten waar en hoe op 1 oktober gestemd kan worden.

Lees meer over:
Tip de redactie