Centrumrechtse regeringspartij wint verkiezingen Nieuw-Zeeland

De regerende National Party van premier Bill English heeft zaterdag de verkiezingen in Nieuw-Zeeland gewonnen. De centrumrechtse partij stond op 46,1 procent van de stemmen, toen die bijna allemaal waren geteld (98,6 procent).

De National Party moet wel op zoek naar coalitiepartners om een kabinet te vormen. Die onderhandelingen kunnen naar verwachting weken in beslag nemen. De Nieuw-Zeelandse kiescommissie spreekt van een "patstelling".

Waarschijnlijk zoekt de National Party bijval van het populistische Nieuw-Zeeland Eerst.

Komen die partijen er niet uit, maakt ook de grootste oppositiepartij Labour van Jacinda Ardern nog een kans. Haar partij kreeg 35,8 procent van stemmen. Ook Labour heeft op basis van de voorlopige uitslag waarschijnlijk hulp nodig van Nieuw-Zeeland Eerst om een meerderheid te vormen.

De stembureaus sloten om 19.00 uur (9.00 uur Nederlandse tijd). De officiële uitslag wordt over twee weken bekendgemaakt.

Twee partijen

De National Party en Labour domineren al jaren de politiek in Nieuw-Zeeland. Van 1990 tot en met 1999 was de Nationale Party aan de macht, daarna regeerde Labour negen jaar, waarna het weer de beurt was aan de National Party.

Lees meer over:
Tip de redactie