Nieuwe poging Republikeinen om Obamacare af te schaffen lijkt te falen

Ook de laatste poging van de Republikeinen om het zorgstelsel van de Amerikaanse oud-president Barack Obama af te schaffen, dreigt te mislukken. 

De senatoren Bill Cassidy en Lindsey Graham waagden het erop en kwamen deze week met een nieuw wetsontwerp, dat nog deze maand in stemming moet worden gebracht omdat daarna een nog grotere meerderheid (60-40) is vereist.

De nieuwe Trumpcare-variant, de zogenoemde Cassidy-Graham-wet, zou meer verantwoordelijkheid aan staten moeten geven om zorg te regelen. Staten mogen zelf bepalen of zij uit Obamacare willen stappen en de bescherming die het door de Republikeinen gehate stelsel biedt aan de minder draagkrachtigen in de samenleving willen afschaffen. Het stelsel van Obama garandeerde juist dat die zwakkeren wel een basisvorm van zorg zouden moeten krijgen.

Ook zouden verzekeraars een plafond mogen instellen van een bedrag dat zij aan Amerikanen willen vergoeden voor speciale zorg die zij nodig hebben.

John McCain

Vrijdag werd duidelijk dat behalve senator John McCain (Arizona) ook senator Rand Paul (Kentucky) er niets in ziet. Laatstgenoemde liet weten dat hij tegen stemt en niet van mening verandert.

Binnen de Republikeinse partij in de Senaat, die 52 zetels heeft tegen de Democraten 48, verzetten Susan Collins (Maine) en Lisa Murkowski (Alaska) zich al van begin af aan tegen Trumps verkiezingsbelofte een eind te maken aan Obamacare.

McCain herhaalde zijn stellingname. "Ik kan het voorstel Graham-Cassidy niet met een goed geweten steunen. Ik denk dat we er beter aan doen samen te werken, Republikeinen en Democraten. Dat hebben we nog niet echt geprobeerd."

De veteraan torpedeerde met Collins en Murkowski in juli al het voorstel fractievoorzitter Mitch McConnell. Graham zei te zullen vechten voor zijn plan.

Tip de redactie