Duizenden Catalanen protesteren in Barcelona om escalatie referendum

Duizenden Catalanen zijn woensdagavond in Barcelona boos de straat opgegaan. Aanleiding vormt de aanhouding van veertien politici en ambtenaren van de autonome Catalaanse regering 's ochtends door de guardia civil in aanloop naar een referendum over onafhankelijkheid van de regio.

Volgens de politie stonden circa vierduizend demonstranten voor het kantoor van de Catalaanse vice-president Josep Maria Jove. De aanwezigen riepen: "Wij zullen stemmen."

Agenten namen ongeveer negen miljoen stembiljetten voor het referendum in beslag. De Spaanse rechter heeft het referendum verboden, maar de Catalanen zetten het vooralsnog door. Het referendum moet op 1 oktober plaatsvinden.

De straten van Barcelona liepen volgens de politie vol met talloze demonstranten. De eigen Catalaanse politie, de Mossos D'Esquadra, riep de demonstrerende burgers op geweld en vernielingen te voorkomen.

Wetten

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy riep op televisie de Catalaanse leiders nogmaals op het referendum niet te laten doorgaan omdat het tegen de wetten indruist.

Lees meer over:
Tip de redactie