Orkanen Max en Norma bedreigen westkust van Mexico

Twee nieuwe orkaan hebben zich donderdag gevormd voor de zuidwestkust van Mexico. De stormen, die de namen Max en Norma hebben gekregen, bedreigen kustplaatsen zoals de geliefde toeristenbestemming Acapulco.

Max bereikte donderdag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) de eerste categorie van de vijf categorieën op de schaal van Saffir-Simpson, maakte het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) bekend. De storm heeft nu windsnelheden tot 130 kilometer per uur, melden plaatselijke media.

De orkaan heeft de Mexicaanse kust bereikt rond 23.20 uur (Nederlandse tijd). Waarschijnlijk zal Max zich langs de kustlijn van de staat Guerrero richting Acapulco bewegen.

De autoriteiten in het Centraal-Amerikaanse land hebben een orkaanwaarschuwing afgegeven voor bijna 500 kilometer van de Mexicaanse kustlijn, van Zihuatanejo tot Punta Maldonado.

Regen

Meteorologen waarschuwen dat Max een gevaarlijke stormvloed met zich meebrengt, die waarschijnlijk "significante" overstromingen zal veroorzaken, vergezeld van "grote en vernietigende golven". 

Volgens de weersvoorspellingen krijgen Guerrero en delen van de staat Oaxaca - die recent ook werd getroffen door een aardbeving die landelijk zeker 98 levens eiste - zo'n 12 tot 26 centimeter regen te verwerken. Op sommige plekken kan dit meer dan 50 centimeter zijn. 

Dat kan "levensbedreigende plotselinge overstromingen en aardverschuivingen" met zich meebrengen, waarschuwt het NHC.

Norma

De tropische storm Norma ligt op koers voor Baja California, het langgerekte schiereiland aan de westkust. Vrijdagavond laat (lokale tijd) bereikt Norma orkaankracht.

De stormen zouden niet op een ongelukkiger tijdstip kunnen komen, want zaterdag viert Mexico zijn onafhankelijkheid. Vanwege die viering zijn er momenteel veel toeristen in plaatsen als Acapulco.

Lees meer over:
Tip de redactie