VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de autoriteiten van Myanmar woensdag opgeroepen militaire acties op te schorten en het geweld tegen de Rohingya-moslims te beëindigen. 

De humanitaire situatie is inmiddels ''catastrofaal'', zegt Guterres op een persconferentie.

Volgens de topman van de Verenigde Naties is de crisis in het door boeddhisten gedomineerde land destabiliserend. Zeker een derde van de verplaatsing van de Rohingya-bevolking in Myanmar is te beschrijven als "etnische zuivering", aldus Guterres.

Myanmar en regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgen internationaal zware kritiek vanwege etnisch geweld waardoor inmiddels ongeveer vierhonderdduizend leden van de islamitische Roningya-minderheid in de deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. 

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad sluit zich aan bij Guterres. De vijftien leden lieten woensdagavond in een verklaring weten ernstig verontrust te zijn door de gebeurtenissen in Rakhine. Eerder op de dag vergaderde de raad tijdens de 72e Algemene Vergadering achter gesloten deuren over de situatie in Myanmar. 

De leden roepen op onmiddellijk maatregelen te nemen om ''het buitensporige geweld te beëindigen, de situatie te de-escaleren, de rust en rechtsorde te herstellen en te zorgen voor de bescherming van burgers''.

Eerder op woensdag werd bekend dat Suu Kyi, die voor haar aantreden als regeringsleider een Nobelprijs won, vanwege de crisis in haar land niet bij de Algemene Vergadering in New York is. Die werd dinsdag geopend.

Honderden gevluchte Rohingya's komen per boot aan in Bangladesh
47
Honderden gevluchte Rohingya's komen per boot aan in Bangladesh

Nederland

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde woensdag ook op de situatie in het Zuidoost-Aziatische land. "Wat er nu gebeurt met Rohingya in Myanmar, is afschuwelijk. De humanitaire situatie in de deelstaat Rakhine is schrijnend", aldus de minister in een verklaring.

"Ik wil dat Suu Kyi duidelijk afstand neemt van de ernstige mensenrechtenschendingen en het geweld. Myanmar moet de onafhankelijke factfindingmissie van de VN en humanitaire hulpverlening toelaten."

Uittocht

De exodus van Rohingya uit Myanmar kwam op 25 augustus op gang. Nadat militante Rohingya dertig politieposten en een legerkamp hadden aangevallen, sloeg het leger hard terug, waarna velen vluchten. Volgens de VN moet er snel veel geld worden uitgetrokken voor de opvang van de mensenmassa in Bangladesh.