De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, gaat niet naar de Algemene Vergadering van de VN vanwege de crisis in haar land. Dat heeft haar kantoor woensdag verklaard. De 72e Algemene vergadering van de VN opende dinsdag.

Myanmar en Suu Kyi kregen internationaal kritiek vanwege etnisch geweld waardoor inmiddels ongeveer 370.000 Rohingya naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. De crisis is het grootste probleem tot nu toe sinds Nobelprijswinnaar Suu Kyi regeringsleider in het land werd.

De VN-Veiligheidsraad vergadert woensdag achter gesloten deuren over de situatie in Myanmar. Mensenrechtenchef van de VN, Zeid Ra'ad Al-Hussein, liet maandag weten dat het geweld tegen de Rohingya lijkt op een schoolvoorbeeld van etnische zuivering. 

De exodus van Rohingya uit Myanmar kwam op 25 augustus op gang. Nadat militante Rohingya dertig politieposten en een legerkamp hadden aangevallen, sloeg het leger hard terug, waarna velen vluchten. Volgens de VN moet er snel veel geld worden uitgetrokken voor de opvang van de mensenmassa in Bangladesh.

Indonesië heeft woensdag hulpgoederen naar Bangladesh gestuurd. Vier transportvliegtuigen brachten bij elkaar 34 ton goederen, onder andere levensmiddelen, tenten en kleding. De Indonesische president Joko Widodo kondigde woensdag nieuwe transporten aan.