De premier van Bangladesh wil dat buurland Myanmar veilige zones in het leven roept zodat Rohingya-moslims kunnen terugkeren. Inmiddels zijn zo'n 370.000 Rohinya naar Bangladesh gevlucht.

''Myanmar heeft dit probleem gecreëerd en zij moeten het oplossen'', aldus premier Sheikh Hasina. ''Myanmar zal alle Rohingya-vluchtelingen die Bangladesh zijn binnengekomen moeten terugnemen.''

Bangladesh gaat zwaar gebukt onder de massale toestroom van Rohingya-moslims, die vluchten voor het geweld in hun thuisland. Het parlement nam maandag een wet aan waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen druk uit te oefenen op Myanmar om de crisis op te lossen.

De Myanmarese autoriteiten hebben aangegeven dat vluchtelingen mogen terugkeren als ze kunnen aantonen dat ze burgers zijn. Veel Rohingya zijn echter stateloos omdat ze door de autoriteiten worden gezien als illegalen die vanuit Bangladesh het land zijn binnengekomen. In de praktijk leefden veel Rohingya-gezinnen al generaties in Myanmar.

Kritiek

De Verenigde Naties (VN) maakten dinsdag bekend dat sinds 25 augustus zo'n 370.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh zijn gevlucht. Vluchtelingen en mensenrechtenorganisaties claimen dat de Myanmarese veiligheidstroepen en hun lokale bondgenoten meerdere dorpen van de moslims in brand hebben gestoken.

De autoriteiten in het land spreken dergelijke beschuldigingen tegen. Zij zeggen dat ze de orde proberen de herstellen in de nasleep van extremistisch geweld, waardoor ook tienduizenden boeddhistische dorpelingen op de vlucht zouden zijn geslagen.

Honderden gevluchte Rohingya's komen per boot aan in Bangladesh
47
Honderden gevluchte Rohingya's komen per boot aan in Bangladesh

Zuivering

Het geweld tegen de Rohingya lijkt op een schoolvoorbeeld van etnische zuivering, verklaarde VN-mensenrechtenchef Zeid Ra'ad Al-Hussein maandag. Die wil dat de regering van Myanmar stopt met de militaire operaties en grootschalige discriminatie van de islamitische minderheid in het land. 

Dit voorjaar stelde de VN middels een rapport al aan de orde dat de veiligheidstroepen van Myanmar zich schuldig zouden maken aan massamoorden en verkrachtingen tegen de Rohingya. De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi liet toen in een reactie weten dat er geen sprake is van etnische zuiveringen tegen de Rohingya. 

Zo wil de VN de verstoten Rohingya-moslims helpen
66
Zo wil de VN de verstoten Rohingya-moslims helpen