Het geweld tegen de Rohingya in Myanmar lijkt op een schoolvoorbeeld van etnische zuivering. Dat heeft mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Zeid Ra'ad Al-Hussein maandag verklaard. 

Al-Hussein roept de regering van Myanmar op te stoppen met de militaire operaties en grootschalige discriminatie van de Rohingya, een islamitische minderheid in het land. 

De mensenrechtenchef stelt dat het escalerende geweld in de deelstaat Rakhine "buitenproportioneel" is, en niet meer in verband staat met de gebeurtenissen op 25 augustus, toen moslims politieposten en legerbases aanvielen. De strijdkrachten in Myanmar lieten eerder weten slechts te reageren op die aanvallen.

Baby's en kinderen onder gevluchte Rohinya-moslims Myanmar
64
Baby's en kinderen onder gevluchte Rohinya-moslims Myanmar

Vluchtelingen

Het geweld van de afgelopen weken heeft aan zeker vierhonderd mensen het leven gekost. Volgens de VN zijn inmiddels 270.000 vluchtelingen de grens met buurland Bangladesh overgestoken en wordt een onbekend aantal bij de grens tegengehouden. De secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres sprak vorige week al zijn vrees uit voor een etnische ramp.

Massamoorden

Het oplaaiende geweld tegen de moslimgroep in Myanmar houdt de gemoederen al langer bezig. Dit voorjaar stelde de VN middels een rapport al aan de orde dat de veiligheidstroepen van Myanmar zich schuldig zouden maken aan massamoorden en verkrachtingen tegen de Rohingya. 

De Myanmarese leider en nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi liet toen in een reactie weten dat er geen sprake is van etnische zuiveringen tegen de Rohingya. De regeringen van Bangladesh, Indonesië en Pakistan hebben Suu Kyi opgeroepen iets te doen aan het geweld tegen de moslims.