Ten minste 65 mensen zijn om het leven gekomen door de aardbeving die Mexico donderdagavond (lokale tijd) trof. Het was de meest krachtige beving in het land in meer dan tachtig jaar, maakten de autoriteiten vrijdag bekend. 

De aardbeving vond plaats voor de Mexicaanse zuidwestkust en had een magnitude van 8.1. Daarmee was hij krachtiger dan de vernietigende beving die in 1985 grote delen van Mexico-Stad platlegde en duizenden doden veroorzaakte.

Dit keer bleef de hoofdstad grotendeels gespaard, omdat het epicentrum verder weg lag en de aardbeving plaatsvond op een diepte van bijna 70 kilometer.

De zuidelijke stad Juchitan in de staat Oaxaca werd wel zwaar getroffen. Onder andere delen van het stadhuis, een hotel, een bar en andere gebouwen liggen volledig in puin. Volgens de gouverneur van de staat, Alejandro Murat, kwamen er in Oaxaca 45 mensen om het leven, van wie zeventien in Juchitan. 

"De situatie in Juchitan is kritiek: dit is het meest verschrikkelijke moment in de geschiedenis van de stad", zei burgemeester Gloria Sanchez vrijdag.

Mexicanen filmen aardbevingen met magnitude van 8.1
50
Mexicanen filmen aardbevingen met magnitude van 8.1

Tsunami

In de naastgelegen deelstaat Chiapas, ten oosten van Oaxaca, kwamen zeker tien mensen om het leven, zeggen plaatselijke autoriteiten, hoewel de gouverneur het vrijdag over twaalf doden had. Zeker 250 anderen raakten gewond. Duizenden inwoners van laaggelegen kustgebieden werden geëvacueerd, toen er na de beving een tsunami-waarschuwing werd uitgevaardigd.

Hoewel de golven zo'n 0,7 meter hoger waren dan normaal, bleef de gevreesde vloedgolf uit. In de deelstaat Tabasco, ten noorden van Chiapas, kwamen drie mensen om, onder wie twee kinderen.

Buurlanden

In de 800 kilometer verderop gelegen hoofdstad Mexico-Stad - met ruim twintig miljoen inwoners de grootste stad ter wereld, veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. Vrijdag werden er tientallen naschokken gevoeld.

Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Neto werd de aardbeving door zo'n 50 miljoen van de in totaal grofweg 120 miljoen Mexicanen gevoeld. Ook in Guatemala en El Salvador was de beving voelbaar. Voor zover bekend vielen in die landen geen dodelijke slachtoffers.