Zeker 32 mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een krachtige aardbeving in het zuiden van Mexico. De beving vond plaats voor de zuidwestkust van Mexico en had een Magnitude van 8.1. De vrees is dat het aantal doden nog zal oplopen.
 

President Enrique Peña Nieto gaf deze informatie toen hij een inderhaast belegde crisisvergadering in de hoofdstad verliet.

De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten vrijdag bekend dat er daar zeker 23 mensen om het leven zijn gekomen, de meeste in de plaats Juchitán die niet ver van de Stille Oceaan ligt.

Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, een markthal en tal van huizen in. Slachtoffers liggen er naar verluidt nog onder het puin, melden Mexicaanse media. In de naburige deelstaat Chiapas die ook aan die zee ligt, zijn inmiddels zeven doden geteld en in de deelstaat Tabasco twee.

In Mexico hebben zeker vijftig miljoen mensen de aardschok gevoeld. Veel gebouwen als scholen en ziekenhuizen hebben schade opgelopen. In de stad Juchitan zijn enkele gebouwen volledig ingestort.  In delen van Mexico-Stad is de stroom uitgevallen. 

Kracht

Over de kracht van de beving, die kort voor middernacht plaatsvond, bleef vrijdag onenigheid bestaan. De meeste media en deskundigen kwamen uiteindelijk uit op een kracht van 8.2.

Het is daarmee een van de zes of zeven zware aardbevingen die het land met een kracht groter dan 8.0 hebben geteisterd sinds 1899. Vier van die bevingen waren in de regio van Chiapas en Oaxaca.

Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec. Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving minder verwoestend. I

In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. Minder dan dertig minuten na de eerste aardbeving werd er een naschok met een magnitude van 6.1 waargenomen.

Guatemala 

Ook in het naburige Guatemala is de beving gevoeld. President Jimmy Morales zei vrijdag voor de televisie dat de schade momenteel in kaart wordt gebracht. Volgens de autoriteiten had de beving in Guatemala een kracht van 7.7. 

Koningin Máxima is in Mexico-Stad voor werkzaamheden namens de Verenigde Naties. ''Ze is ongedeerd en keert vrijdag volgens planning terug naar huis'', laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Buitenlandse Zaken zegt uit te zoeken of er in het bevingsgebied nog meer Nederlanders zijn.

Vloedgolven

Het PTWC, een gezaghebbend instituut dat aardschokken in en rond de Pacifische Oceaan in de gaten houdt, gaf direct een tsunami-waarschuwing af voor mogelijke vloedgolven. Deze geldt voor de landen Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras en Ecuador.

Inmiddels zijn enkele vloedgolven waargenomen, maar is het niet duidelijk of die schade hebben veroorzaakt.