Het Spaanse Hooggerechtshof heeft donderdag een referendumwet opgeschort die woensdag was aangenomen door het Catalaanse parlement. Daarmee is de weg naar een volksraadpleging over Catalaanse onafhankelijkheid op 1 oktober geblokkeerd.

Dat heeft een bron binnen het Hof donderdag gezegd.

De wet zal opgeschort blijven totdat de rechters zich hebben gebogen over de vraag of die de Spaanse grondwet schendt. 

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei eerder op donderdag dat hij het Hooggerechtshof had gevraagd het geplande referendum onwettig te verklaren. Volgens de Spaanse grondwet is Spanje een onverdeeld geheel. 

De regionale Catalaanse regering van premier Carles Puigdemont heeft samen met zijn kleine coalitiepartner een meerderheid die onafhankelijkheid nastreeft.

Catalonië is een autonome, welvarende regio in het noordoosten van Spanje, waarvan Barcelona de hoofdstad is. De roep om afscheiding van de rest van Spanje werd aangewakkerd door de economische crisis in het land.

Officieus referendum

Separatistische politici organiseerden drie jaar geleden een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen kiezers brachten een stem uit.

In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.