Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft woensdag ingestemd met een wet die het mogelijk maakt een referendum te houden over onafhankelijkheid van Spanje. Die volksraadpleging staat gepland voor 1 oktober.

De regionale regering van premier Carles Puigdemont heeft samen met zijn kleine coalitiepartner een meerderheid die onafhankelijkheid nastreeft.

De Spaanse vicepremier Soraya Saénz de Santamaría zei woensdag dat de landelijke regering het constitutionele hof heeft gevraagd het houden van het referendum ongeldig te verklaren. De Spaanse wet staat niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt.

Catalonië is een autonome welvarende regio in het noordoosten van Spanje, waarvan Barcelona de hoofdstad is. De roep om afscheiding van de rest van Spanje werd aangewakkerd door de economische crisis in het land.

Officieus referendum

Separatistische politici organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen kiezers brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.