De Parti Socialiste (PS) blijft aan de macht in Brussel. De 'couppoging' van de Franstalige christendemocraten (cdH) om de socialisten te wippen vanwege een reeks schandalen is mislukt.

In juni legde de cdH (centre démocrate Humaniste) een politieke bom in Franstalig België door uit de drie regeringen met de PS te stappen.

De voorzitter van de cdH, Benoït Lutgen, noemde de vriendjespolitiek en graaicultuur bij de PS ''misselijkmakend''. In Wallonië slaagde de partij erin een nieuwe coalitie te vormen met de liberalen (MR) waardoor de PS van oud-premier Elio Di Rupo voor het eerst in bijna dertig jaar de macht verloor.

Maar in Brussel, waar twee Franstalige deelregeringen zetelen (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse gemeenschap), lukt het cdH maar niet om een meerderheid zonder de PS te vormen.

De deelregeringen zijn alle zogeheten legislatuurregeringen. Dat betekent dat een regering bij een crisis aanblijft tot een andere meerderheid is gevormd. Er worden geen tussentijdse verkiezingen uitgeschreven. De verkiezingen zijn in 2019.