Libische strijdkrachten hebben in de woestijn tegen de grens met Egypte zestien lichamen gevonden. Volgens het Libische Nationale Leger van generaal Khalifa Haftar gaat het om migranten, maar is niet bekend waar ze vandaan komen.

In het oosten van Libië worden vaker lichamen aangetroffen. Het ging in het verleden onder meer om Egyptenaren die in de woestijn omkwamen. Ze waren in de steek gelaten door smokkelaars.

In Libië zoeken buitenlanders onder meer werk, maar het Noord-Afrikaanse land is tevens een belangrijke opstapplaats om met de boot naar Europa te reizen.

Middellandse Zee

Vorige maand besloten na Artsen zonder Grenzen (AzG) ook hulpverleningsorganisatie Save the Children en Sea Watch de reddingsmissie voor migranten op boten in de Middellandse Zee voorlopig te staken. De organisaties voelen zich bedreigd door de Libische kustwacht.

Eerder bedreigde de invloedrijke Libische generaal Khalifa Haftar schepen voor de kust van Libië. Hij gaf begin augustus opdracht om vaartuigen terug te sturen als die zonder toestemming van zijn troepen de Libische wateren zouden binnenvaren.