De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft Myanmar gewaarschuwd dat het geweld in de deelstaat Rakhine een gevaar voor de hele regio is en kan uitlopen op etnische zuivering. Het geweld draait om de Rohingya, een islamitische minderheid in het land.

Guterres heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een brief over de explosieve situatie geschreven. Hij heeft maatregelen voorgesteld om het geweld te keren.

De Portugees vreest voor een situatie waarin zich een etnische ramp voltrekt. In Myanmar zijn de Rohingya stateloos en daardoor vrijwel rechteloos. De veiligheidstroepen en de militante groeperingen uit de moslimminderheid bestrijden elkaar op leven en dood.

De jongste uitbraak van geweld begon op 25 augustus, toen de moslims politieposten en legerbases aanvielen. Het daarop volgende geweld heeft aan zeker vierhonderd mensen het leven gekost.

Vluchtelingen

Vluchtende Rohingya proberen op grote schaal buurland Bangladesh te bereiken, maar dat staat niet te trappelen om ze op te nemen. Eerder op dinsdag maakte de VN bekend dat er circa 125.000 vluchtelingen de grens met Bangladesh zijn overgestoken.