De orkaan Irma, die dinsdagnacht en woensdag (plaatselijke tijd) boven de Caraïben gaat razen, is aangezwollen tot de vijfde categorie. Dat is de zwaarste op de schaal van Saffir–Simpson. 

Er worden windsnelheden aan de grond gemeten van 280 kilometer per uur.

Er zijn bijna honderd militairen naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba gestuurd. De militairen komen van Aruba en Curaçao.

Zodra de orkaan is gepasseerd gaan twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de drie eilanden om nog eens extra militairen en hulp af te leveren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ministeries werken nauw samen om snel hulp te kunnen bieden.

Vloedgolven

Naar verwachting zal Irma zorgen voor hoge vloedgolven en zware regenval. De gouverneur van Puerto Rico heeft aangegeven 456 opvangplekken klaar te maken op het eiland die in totaal plaats kunnen bieden aan ruim 62.000 mensen. 

Tegen het weekend zal Irma waarschijnlijk ook voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. Ook de Amerikaanse staat Florida heeft kans om last te krijgen van de orkaan.

Inwoners

Op de eilanden bereiden mensen zich voor op de harde wind. Kozijnen worden vastgetimmerd en tuinen opgeruimd om te voorkomen dat afval de lucht in vliegt. Ook slaan velen water, voedsel en batterijen in om de hoognodige zaken in huis te hebben.

Vissers hebben hun boten op de kant gehaald, vluchten zijn gecanceld, operaties in ziekenhuizen uitgesteld en ook de kranten sluiten hun deuren. Scholen en overheidsdiensten zijn vanaf dinsdagochtend gesloten, vanaf 20.00 uur 's avonds (lokale tijd) geldt een avondklok.

De overheden willen dat zoveel mogelijk mensen thuis zijn als de orkaan de eilanden bereikt. Alleen al in Sint Maarten zijn elf schuilkelders klaargemaakt.

Vluchten

Inmiddels heeft de orkaan ook gevolgen voor vakantiegangers. Een vlucht van TUI die dinsdagochtend naar Sint Maarten zou vertrekken, vliegt direct door naar Curaçao. Reizigers krijgen een vervangende vakantiebestemming aangeboden.

Princess Juliana International Airport sluit dinsdagmiddag lokale tijd vanwege de op het eiland afstormende orkaan. Ook woensdag blijft de luchthaven dicht. Daarna is het afhankelijk van eventuele schade wanneer er weer vliegtuigen kunnen landen.

KLM laat weten voorlopig geen last te hebben van Irma. De eerstvolgende KLM-vlucht naar Sint Maarten vertrekt volgens planning pas vrijdag.