De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski steunt de regeringspartij in het voornemen een schadeclaim tegen Duitsland in te dienen wegens geleden schade in de Tweede Wereldoorlog. 

"We moeten met de Duitsers een serieus gesprek aangaan en bespreken hoe we het probleem oplossen", vertelde hij tegen radiozender RFM FM.

De betrekkingen tussen Polen en Duitsland worden nog steeds overschaduwd door de Duitse agressie van 1939 en onopgeloste naoorlogse vragen. De minister van Binnenlandse Zaken van de conservatieve regering in Warschau, Mariusz Blaszczak, schat de materiële oorlogsschade op 840 miljard euro. ''Misschien nog meer'', zei Waszczykowski maandag, want ''precieze berekeningen zijn meer dan zeventig jaar lang niet meer gedaan''.

Een vordering tot schadevergoeding is enkele maanden geleden in de gelederen van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) geopperd. 

De minister van Buitenlandse Zaken gaf nog geen definitief antwoord of Polen daadwerkelijk een claim zal indienen. ''Deze beslissing kan niet alleen door een minister worden genomen.'' Een regeringsverklaring over de kwestie is in voorbereiding.

Juridisch

Uit moreel oogpunt is ''er waarschijnlijk geen discussie'' dat betalingen aan Polen passend zijn, aldus de minister. ''Juridisch is een vordering nog niet een uitgemaakte zaak.''

Het wetenschappelijk bureau van het Poolse parlement onderzoekt momenteel of het land wettelijke mogelijkheden heeft schadevergoeding te eisen. Duitsland hanteert het standpunt dat Polen van alle aanspraak heeft afgezien.