Duitse explosievenexperts hebben in Frankfurt succesvol een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Voordat de werkzaamheden aan de bom begonnen, werd een groot deel van de stad geëvacueerd.

Het ging met 60.000 inwoners om de grootste evacuatie in decennia in Duitsland. Ook patiënten van twee ziekenhuizen en bewoners van tien bejaardentehuizen werden elders ondergebracht. Andere instellingen waaronder de Duitse centrale bank werden eveneens ontruimd.

Frankfurt evacueert inwoners voor ruimen vliegtuigbom
60
Frankfurt evacueert inwoners voor ruimen vliegtuigbom

Het openbaar vervoer lag bijna heel de dag plat en het luchtruim was deels afgesloten. In totaal werd een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer rondom de bom ontruimd.

De blindganger werd dinsdag gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in stadsdeel Frankfurt-Westend, net buiten het centrum. Het was volgens Bild een 1.800 kilo zware Britse Blockbuster-bom van het type HC-4000 met 1.400 kilo springstof.

Moeizaam

De ontmanteling verliep moeizaam vanwege problemen met het verwijderen van de ontstekingsmechanismen. Ook liep de operatie vertraging op doordat een man niet wilde vertrekken uit het ontruimingsgebied. Hij werd gearresteerd. Bij de actie waren meer dan tweeduizend mensen betrokken, zoals agenten, brandweer en andere hulpdiensten.

Britse en Amerikaanse oorlogsvliegtuigen wierpen tijdens de oorlog 1,5 miljoen ton bommen op Duitsland. Volgens schattingen ging daarvan 15 procent niet af. Jaarlijks wordt nog altijd meer dan tweeduizend ton niet-geëxplodeerde munitie en bommen gevonden in Duitsland.