De Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag vanwege orkaan Harvey voor de tweede keer binnen enkele dagen in de staat Texas. Samen met zijn vrouw Melania bezoekt hij onder meer inwoners van het getroffen Houston.

Als gevolg van de orkaan, de zwaarste in Texas in meer dan vijftig jaar tijd, verlieten meer dan een miljoen mensen hun woning.

Trump liet zich in Houston van zijn troostende kant zien. Hij omarmde ouderen, knuffelde kinderen en deelde en passant voedsel uit in het NRG Center, waar duizenden mensen zijn opgevangen terwijl het water in de stad naar recordhoogte steeg.

In en rond Houston is de schade groot. De waterstand zakt momenteel langzaam. Dat betekent dat inwoners zaterdag de kans krijgen om voor het eerst de schade aan hun woningen en andere bezittingen te bekijken. Naar schatting zijn veertigduizend woningen verwoest.

President Trump heeft vrijdag het Congres voorgesteld voorlopig omgerekend 6,6 miljard euro aan noodhulp ter beschikking te stellen. De Texaanse gouverneur Greg Abbott zei eerder dat zijn staat mogelijk meer dan 105 miljard euro nodig heeft om er weer bovenop te komen na Harvey. 

Dodental

Over het dodental door de tropische storm bestaat nog onduidelijkheid. Functionarissen vrezen dat in de stad Houston en omliggende gebieden zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen. Minstens veertig gevallen zijn al bevestigd.

Hoewel het gestopt is met regenen, zijn er in Houston nog steeds wijken waar het water gevaarlijk hoog staat. Er worden nog altijd mensen gered die door de overstromingen vastzitten.

Ziekenhuizen in Houston en omgeving maken zich op voor de komst van vele patiënten, nu steeds meer mensen hun huis uit kunnen. De meeste ziekenhuizen konden tijdens de orkaan openblijven, een aantal moest patiënten evacueren.