Rusland heeft zaterdag de op één na hoogste Amerikaanse diplomaat in het land op het matje geroepen. Moskou protesteert tegen de geplande doorzoeking van de Russische handelsmissie in Washington.

Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou in een verklaring.

De inspectie van Russische diplomatieke panden wordt ''illegaal'' genoemd, een ''grove schending van de diplomatieke immuniteit'' en ''een agressieve daad zonder precedent''.

Amerikaanse geheime diensten zouden de gelegenheid te baat kunnen nemen voor ''anti-Russische provocaties'' door ''compromitterende voorwerpen'' te installeren. Als de Verenigde Staten niet inbinden, zo staat in de verklaring, zal Rusland met Amerikaanse diplomatieke posten hetzelfde doen als de Amerikanen met de Russische.

Sluiting

Rusland moest uiterlijk zaterdag diplomatieke posten in Washington en New York gesloten hebben in het steekspel tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ook een post in San Francisco moet dicht.

De diplomatieke ruzie begon met de uitwijzing, eind vorig jaar, door toenmalig president Obama van 35 Russische diplomaten omdat Rusland zich zou hebben gemengd in de Amerikaanse verkiezingen.

Eind juli besloot het Congres tot sancties tegen Rusland voor de kwestie, waarop de VS het aantal personeelsleden op hun diplomatieke posten in Rusland met vele honderden moesten terugbrengen.