President Uhuru Kenyatta wil de rechterlijke macht in Kenia aanpakken. Het land, zei hij, heeft ''een probleem'' met de rechters die bepaalden dat de vorige maand door hem gewonnen verkiezingen over moeten worden gedaan.

''Wie hebben jullie gekozen? Zijn jullie gekozen?'' zei hij over de leden van het hooggerechtshof. ''Wij hebben een probleem dat wij moeten verhelpen.''

Het aanpakken van de rechterlijke macht zal mogelijk gebeuren na de nieuwe verkiezingen, want Kenyatta herhaalde zijn uitspraak van vrijdag, dat hij de beslissing van de rechters respecteert. ''Vooralsnog zien wij elkaar eerst bij de stembus'', liet hij via Twitter weten.

Het hooggerechtshof verklaarde de verkiezingsoverwinning van Kenyatta vrijdag ongeldig. De opperrechter verklaarde dat de beslissing door vier van de zes leden van het hof werd gesteund. Details van de uitspraak worden over drie weken bekendgemaakt. 

Oppositie

Oppositieleider Raila Odinga, die de zaak naar het hooggerechtshof heeft gebracht, zei vrijdag dat leden van de nationale kiescommissie moeten worden vervolgd. De commissievoorzitter meldde diezelfde dag dat een aantal medewerkers worden vervangen. Niet duidelijk is om hoeveel mensen het gaat en of dat genoeg is om Odinga's aanhangers tevreden te stellen.

De oppositie zegt op basis van eigen cijfers dat Odinga de nieuwe president van Kenia zou moeten zijn. Volgens Odinga is de zittende president alleen herkozen door gesjoemel met de uitslagen. Zo zou Kenyatta massaal stemsystemen in zijn voordeel hebben laten hacken.

Na de verkiezingen vonden er rellen plaats vanwege onenigheid over de uitslag. Er vielen zeker elf doden onder de betogers.

Verkiezingen

Uit de verkiezingen kwam naar voren dat 54,3 procent van de kiezers achter president Kenyatta stond. Odinga moest genoegen nemen met 44,7 procent van de stemmen. Deze uitslag werd vrijdag ongeldig verklaard door het hooggerechtshof in Kenia, een unicum voor het land.

De nieuwe verkiezingen moeten binnen zestig dagen plaatsvinden. Zowel de partij van Kenyatta als die van Odinga heeft aangegeven weer mee te doen aan de strijd om het presidentschap.