Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump opgeroepen niet te stoppen met het immigrantenproject DACA dat onder Trumps voorganger Barack Obama is ingevoerd.

De Republikein Ryan zei dat het niet de taak van Trump is om te bekijken wat er met het project moet gebeuren en dat zijn partijgenoot dit beter aan het Congres kan overlaten.

Obama heeft DACA in 2012 ingevoerd. Met het programma worden mensen die als kind illegaal naar de Verenigde Staten zijn gekomen, beschermd tegen uitzetting. Ook kunnen die immigranten een werkvergunning aanvragen.

Er zouden bijna achthonderdduizend immigranten, met name uit Latijns-Amerika, profiteren van de regeling. Ryan zei dat de autoriteiten die mensen ''gemoedsrust'' moeten geven. "Het gaat om kinderen die hierheen zijn gebracht door hun ouders en geen ander thuis kennen", aldus de voorzitter.

Campagnebelofte

Ryan schaart zich met deze uitspraken achter een kleine maar steeds groter wordende groep Republikeinse Congresleden die zich publiekelijk uitspreken tegen de afschaffing van het immigrantenproject.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump gezegd DACA in te trekken en terug te draaien. Of hij dat plan doorzet, wordt mogelijk dinsdag duidelijk. Het Witte Huis heeft laten weten dat er dan een mededeling wordt gedaan over de toekomst van DACA.