Bijna vierhonderd mensen zijn de afgelopen week om het leven gekomen in het noordwesten van Myanmar in de strijd tussen Rohingya-opstandelingen en regeringstroepen. 

Daarmee is het waarschijnlijk de dodelijkste geweldsspiraal in decennia in die regio.

Ongeveer 38.000 Rohingya zijn inmiddels vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht, zeggen bronnen bij de Verenigde Naties.

Een week geleden vielen Rohingya-opstandelingen politieposten en een legerbasis aan in de deelstaat Rakhine. De daarop volgende botsingen en een militair tegenoffensief veroorzaakten de exodus.

Terroristen

Het leger zegt dat het opruimingsoperaties uitvoert tegen ''extremistische terroristen'' en dat veiligheidstroepen burgers moeten beschermen. Maar de Rohingya zeggen dat een campagne van brandstichtingen en moorden erop gericht is ze te verdrijven.

De behandeling van Myanmar's ongeveer 1,1 miljoen Rohingya is de grootste uitdaging waarvoor de nationale leider Aung San Suu Kyi momenteel staat. Sommige westerse critici beschuldigen haar ervan zich niet uit te spreken voor de minderheid die al lang over vervolgingen klaagt.