In een chemische fabriek vlakbij de Amerikaanse stad Houston zijn donderdagochtend, Nederlandse tijd, twee explosies gehoord. Kort daarop was zwarte rook te zien.

Dat bevestigt het Franse chemiebedrijf Arkema dat eigenaar is van de fabriek in Crosby, Texas. Het risico bestaat dat er meer explosies zullen plaatsvinden.

Er zijn geen gewonden gevallen, wel moest een agent ter controle naar het ziekenhuis omdat hij giftige dampen heeft ingeademd. Nog eens negen andere agenten zijn zelf naar het ziekenhuis gereden voor een check. Het gebied rondom de fabriek is inmiddels afgesloten en inwoners wordt op het hart gedrukt niet terug te keren naar de evacuatiezone totdat hulpdiensten laten weten dat het gevaar is geweken.

De explosies lijken op een benzinebrand: explosief en intens. Er zal rookontwikkeling zijn, die huid, ogen en longen kan prikkelen, maar de gevolgen op lange termijn zouden beperkt zijn, zo schetste de chemieproducent.

De fabriek ligt in Crosby, 40 kilometer ten noordoosten van Houston. In de fabriek worden organische peroxides gemaakt die worden gebruikt bij de productie van onder meer kunsthars, polystyreen en verf.

Stroomvoorziening

Eerder waarschuwde de directeur al dat de fabriek op springen stond nu de stroomvoorziening door de overstromingen in het gebied is uitgevallen. Daarmee werkt ook het koelsysteem niet meer en de in de fabriek gebruikte chemische stoffen zijn hierdoor verhit geraakt.

Zonder koeling zullen ze vlam vatten en exploderen, zei de topman van de Noord-Amerikaanse tak van het Franse chemiebedrijf woensdag.

Houston wordt al dagen geteisterd door grote regenval nadat orkaan Harvey daar afgelopen weekend aan land kwam. Inmiddels is Harvey afgezwakt tot een tropische depressie, maar dat betekent niet dat er een einde komt aan de regen.

De opmerkelijkste beelden van tropische storm Harvey
123
De opmerkelijkste beelden van tropische storm Harvey