Het conflict tussen Qatar en andere landen in de regio lijkt nog altijd muurvast te zitten. De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken zegt geen aanwijzingen te hebben dat de landen die Doha sancties hebben opgelegd daadwerkelijk een oplossing willen.

Saudi-Arabië, de VAE, Egypte en Bahrein hebben in juni politieke en economische banden met Qatar doorgesneden, onder meer vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Qatar gaf eerder geen gehoor aan de eisen die de landen stelden om het isolement van het oliestaatje te beëindigen.

Koeweit probeert te bemiddelen in het conflict, maar volgens Qatar levert dat niets op. ''De blokkerende landen reageren niet op de inspanningen van Koeweit en andere bevriende landen'', klaagde de Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani woensdag tijdens een persconferentie met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

De Rus zei dat Moskou bereid is bij te dragen aan de bemiddeling. Hij voegde toe dat het in het belang van Rusland is dat de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten ''sterk en verenigd'' is.