Groot-Brittannië heeft gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad over het escalerende geweld tussen de etnische moslimgroep Rohingya en veiligheidstroepen in Myanmar. De zitting zou woensdag moeten plaatsvinden.

Volgens de Britse ambassadeur Matthew Rycroft bij de Verenigde Naties zijn er vooral dringend afspraken nodig over de toestand in Rakhine, een deelstaat van Myanmar.

De moslimmilitanten van Rohingya plegen voortdurend aanslagen waarbij recent tientallen doden vielen. Ook de veiligheidstroepen reageren daar met veel geweld op. 

Veel leden van de Rohingya vluchtten in het verleden naar buurland Bangladesh, maar grenstroepen van dat land houden de moslims momenteel tegen. In het overwegend boeddhistische Myanmar kunnen de Rohingya geen staatsburger worden. Ze worden beschouwd als illegalen en zijn dus vrijwel rechteloos.

Begin februari sloegen de Verenigde Naties in een rapport alarm over het geweld tegen de Rohingya. Veiligheidstroepen zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting en marteling. Het rapport was vooral gebaseerd op interviews met ruim tweehonderd Rohingya.