Regeringstroepen van Myanmar hebben de operaties tegen opstandelingen van de Rohingya-bevolking geïntensifieerd. Duizenden mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen.

Sinds enkele dagen zijn de gevechten met islamitische milities opgelaaid. Het zijn de heftigste confrontaties in vijf jaar tijd. Donderdagnacht voerden milities gecoördineerde aanvallen uit op dertig verschillende politieposten. Daarbij vielen zeker 104 doden. Het leger beantwoordde de aanvallen met 'opruimacties'.

Door de onrust is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. In het aangrenzende Bangladesh probeerden grenswachten maandag de vluchtelingen tegen te houden. Niettemin zijn er de afgelopen dagen ruim vijfduizend mensen over de grens gevlucht.

De meeste inwoners van Myanmar zijn boeddhistisch, de aanvallers behoren tot een aparte etnische groep: de Rohingya. Zij wonen veelal in de Rakhine waar de aanvallen zijn uitgevoerd. De Rohingya worden door de regering niet erkend als burgers van Myanmar.

De regeringstroepen hebben maandag invallen in verschillende dorpen gedaan. Daarbij gingen vele huizen in rook op. Het leger heeft de branden bevestigd, maar stelt dat de opstandelingen daarachter zitten. Bij de gevechten zijn al meerdere burgers om het leven gekomen.

Vluchtelingen

Bangladesh heeft gesteld dat het met Myanmar wil samenwerken om de opstandelingen te bestrijden. Sinds de vroege jaren negentig zijn er ruim 400.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh gevlucht.

Het conflict tussen Myanmar en de Rohingya escaleerde in oktober. Toen reageerde de regering met veel militaire kracht op enkele vergelijkbare aanvallen op politieposten.