Amerikaanse autoriteiten hebben tot nu toe tweeduizend mensen gered van overstromingen die het gevolg zijn van de tropische storm Harvey. Zij hadden hun toevlucht gezocht op daken van auto's en huizen. 

Dat maakt de politiechef van de stad Houston bekend, waar de storm de meeste schade aanricht. Volgens de chef zijn er nog eens 185 "zorgwekkende reddingsverzoeken", die de autoriteiten voor maandagavond (plaatselijke tijd) hopen af te handelen. 

De burgemeester van Houston heeft vrijwilligers opgeroepen om "benodigdheden" te doneren aan families die op verschillende plekken worden opgevangen.

De opmerkelijkste beelden van tropische storm Harvey
123
De opmerkelijkste beelden van tropische storm Harvey

Autoriteiten zijn bovendien bezig om in de regio Fort Bend, 55 kilometer ten zuidwesten van Houston, in één keer 55.000 mensen te evacueren. Naar verwachting moeten zeker 30.000 mensen worden ondergebracht in opvangcentra. Ook doen naar verwachting zo'n 450.000 slachtoffers van de natuurramp een beroep op enige vorm van aanvullende hulp, berichten Amerikaanse media.

De gouvermeur van Texas heeft de gehele Nationale Garde van de staat, met 12.000 leden, opgeroepen om te helpen bij de evacuaties.

De twee grootste vliegvelden van Houston blijven gesloten. Verschillende start- en landingsbanen stonden onder water. Het is niet bekend wanneer de vliegvelden weer in gebruik kunnen worden genomen.

Dodental 

Het dodental als gevolg van de orkaan is inmiddels opgelopen naar negen. Zes van hen komen uit Harris County. In Montgomery County kwam een 60-jarige vrouw om nadat een boom op haar caravan was gevallen terwijl ze sliep. Het dodental loopt naar verwachting nog op. In Rockport, waar de orkaan aan land kwam, kwam een persoon om nadat brand was ontstaan in een woning.

Regenval

Harvey is inmiddels afgezwakt van een orkaan tot een tropische storm. De storm verplaatst zich echter dermate traag dat de wolken die hem vergezellen op veel plekken voor zware, aanhoudende regen zorgen.

De totale regenval kan in de komende week uitkomen op historische waarden. Er zijn voorspellingen die stellen dat er in de komende week in totaal 120 centimeter regen zal vallen. Dat zou betekenen dat er zoveel regen zou vallen in een week, als normaal in een jaar valt.