De tot levenslang veroordeelde Duitse voormalige verpleger Niels H. wordt verdacht van het ombrengen van nog eens 84 mensen in twee ziekenhuizen.

Dat zeggen politieonderzoekers in Duitse media. Na een bijna driejarig onderzoek en opgravingen van overleden patiënten heeft de politie voor het eerst een concreet aantal slachtoffers genoemd. 

De inmiddels 40-jarige Niels H. spoot patiënten een overdosis aan hartmedicijnen in en probeerde ze vervolgens weer tot leven te wekken. Dit lukte echter niet in alle gevallen. 

De ex-verpleger stond in 2008 en 2015 voor de rechtbank voor de dood van dertig patiënten die hij een overdosis van het hartmedicijn zou hebben ingespoten. Niels H. kreeg uiteindelijk levenslang voor tweevoudige moord, twee pogingen tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Slachtoffers

Eerder stelden onderzoekers al dat het werkelijke slachtofferaantal van Niels H. veel hoger ligt dan eerder werd aangenomen. "Het onderzoek duurt net zo lang tot we alle ongelukkige praktijken van Niels H. volledig opgehelderd hebben. Elke steen zal worden omgedraaid", zei het Duitse Openbaar Ministerie in Oldenburg vorig jaar. 

In de verhoren over de seriemoorden in twee ziekenhuizen gaf de ex-verpleger volgens de aanklager volledige openheid van zaken. Hem zijn 27 sterfgevallen voorgelegd en hij heeft zijn daden "volledig en inclusief alles toegegeven", zei officier van justitie Daniela Schiereck-Bohlmann op een persconferentie.

Alleen kon hij zich niet alle concrete gevallen meer herinneren. Hij heeft toegegeven de patiënten met het medicijn in een "staat van reanimatie" te hebben gebracht om daarna zijn vaardigheden in reanimatie te willen bewijzen, zei ze.

De zaak is een van de grootste moordzaken in de Duitse criminele geschiedenis. Het aantal sterfgevallen waarvoor Niels H. verantwoordelijk is, ligt waarschijnlijk nog veel hoger omdat veel patiënten gecremeerd zijn, zei het hoofd van de politie in Oldenburg.