De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn landgenoten gewaarschuwd het recht niet in eigen hand te nemen uit naam van religie, politieke ideologie of cultuur. Hij deed dat na het geweld in de Noord-Indiase stad Panchkula, waar vrijdag meer dan dertig mensen omkwamen.

Na een rechterlijke uitspraak tegen een Indiase goeroe, die schuldig werd bevonden aan verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002, braken in de stad rellen uit. Volgelingen waren het niet eens met de uitspraak.

"Ik kan u verzekeren dat dit land en deze regering niet zullen tolereren dat mensen de wet overtreden en de weg van geweld bewandelen. Daders worden gestraft", sprak de premier.

Meer dan honderdduizend aanhangers van de zelfverklaarde heilige Gurmeet Ram Rahim Singh, tevens leider van een spirituele organisatie, waren vrijdag naar Panchkula gekomen om de uitspraak bij te wonen. Relschoppers gooiden met stenen, stichtten brand en richtten vernielingen aan. Het leger had zeshonderd militairen ingezet.

De politie probeerde met de wapenstok, pepperspray en waterkanonnen de orde te herstellen. Met het oog op de verwachte gewelddadigheden had het leger naar eigen zeggen zeshonderd militairen ingezet.

Doden bij protesten tegen veroordeling van spiritueel leider in India
66
Doden bij protesten tegen veroordeling van spiritueel leider in India

Religie

De organisatie Dera Sacha Sauda, die niet bij een gevestigde religie hoort, telt naar eigen zeggen zestig miljoen leden. De 50-jarige leider Gurmeet Ram Rahim Singh rijdt graag motor en tooit zich met blinkende sieraden. Hij zet zich in voor sociale projecten en het milieu, is ook popzanger en speelt de hoofdrol van 'gezant van God' in actiefilms.

Welke straf de goeroe krijgt opgelegd, wordt maandag bepaald. Behalve voor verkrachting wordt hij in een andere zaak nog verdacht van moord op een journalist. Ook zou hij honderden volgelingen gedwongen hebben tot castratie.