Orkaan Harvey heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de Amerikaanse kust bereikt. De storm is uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie. Zeker 211.000 huishoudens in Texas zitten zonder stroom.

Harvey gaat zorgen voor catastrofale overstromingen in de Amerikaanse staat Texas, waarschuwen de autoriteiten. De orkaan is fors krachtiger geworden door het warme water van de Golf van Mexico.

Miljoenen mensen bereiden zich voor op de komst van de storm, die de zwaarste van de afgelopen twaalf jaar in de VS dreigt te worden. Veel mensen hebben inmiddels elders in de staat hun heil gezocht. De autoriteiten hebben iedereen die in kust- of laaggelegen gebieden woont aangespoord tot onmiddellijke evacuatie.

Er zijn windsnelheden tot ongeveer 210 kilometer per uur mogelijk. Dat is genoeg om bomen uit de grond en daken van huizen te rukken. Mogelijk zal de toevoer van water en elektriciteit dagenlang plat komen te liggen. 

BSN-nummer

Harvey kwam aan land bij Corpus Christi, een stad in het midden van de Texaanse kustlijn. Naast Texas worden ook delen van Louisiana bedreigd door overstromingen. De storm gaat vergezeld van een stormvloed tot bijna vier meter. 

In de plaats Rockport zijn meerdere gebouwen zwaar beschadigd. Veel inwoners zijn vertrokken. De achterblijvers kregen van de burgemeester het advies om hun naam en burgerservicenummer op hun arm te schrijven, zodat ze makkelijker te identificeren zijn.

Naar verwachting zal Harvey landinwaarts trekken. Omdat de orkaan zich langzaam zal bewegen, neemt ook het risico op overstromingen door zware regenval de komende dagen toe. Harvey brengt zo'n 90 centimeter regen met zich mee.

Camera op ISS filmt orkaan Harvey vanuit ruimte
41
Camera op ISS filmt orkaan Harvey vanuit ruimte

Noodtoestand

Texas en Louisiana hebben de noodtoestand afgekondigd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de situatie in Texas vrijdagavond officieel tot natuurramp verklaard. Daarmee komen alle mogelijke middelen van de landelijke overheid voor steunverlening beschikbaar.

Meteorologen waarschuwen dat Harvey mogelijk de meest vernietigende storm sinds 2005 wordt. Toen kostte orkaan Katrina het leven aan 1.833 mensen in verschillende zuidelijke staten. 

Olieraffinaderijen

Op Twitter laat president Donald Trump weten dat de federale overheid aanwezig is om te helpen. Volgens hem is de storm veel krachtiger en groter geworden dan vooraf werd geschat.

Verschillende olieraffinaderijen in de staat zijn uit voorzorg gesloten. Ook het personeel van verschillende boorplatforms voor de kust is geëvacueerd.

Benzineprijzen

De naderende storm heeft ook een sterk effect op de olie- en brandstofprijzen, die omhoog schieten. Meer dan 45 procent van de olieraffinaderijen in de VS is gevestigd aan de Golf van Mexico en bijna een vijfde van de ruwe olie wordt voor de kust gewonnen.

De haven van Houston, een van de grootste van de VS, sloot vrijdag voor al het verkeer.