Bij ongeregeldheden na een rechterlijke uitspraak tegen een Indiase goeroe zijn vrijdag ten minste 29 mensen om het leven gekomen. 

Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond bij het geweld, dat uitbrak toen Gurmeet Ram Rahim Singh schuldig werd bevonden aan de verkrachting van twee vrouwelijke volgelingen in 2002.

Meer dan honderdduizend aanhangers van de zelfverklaarde heilige en leider van de spirituele organisatie Dera Sacha Sauda waren naar de Noord-Indiase stad Panchkula gekomen om de uitspraak bij te wonen. Op videobeelden is te zien hoe relschoppers stenen gooien, brand stichten en satellietwagens van televisiezenders vernielen.

De politie probeerde met de wapenstok, pepperspray en waterkanonnen de orde te herstellen. Met het oog op de verwachte gewelddadigheden had het leger naar eigen zeggen zeshonderd militairen ingezet.

Religie

De organisatie Dera Sacha Sauda, die niet bij een gevestigde religie hoort, telt naar eigen zeggen zestig miljoen leden. De 50-jarige leider Gurmeet Ram Rahim Singh rijdt graag motor en tooit zich met blinkende sieraden. Hij zet zich in voor sociale projecten en het milieu, is ook popzanger en speelt de hoofdrol van 'gezant van God' in actiefilms.

Welke straf de goeroe krijgt opgelegd, wordt maandag bepaald. Behalve voor verkrachting wordt hij in een andere zaak nog verdacht van moord op een journalist. Ook zou hij honderden volgelingen gedwongen hebben tot castratie.