Miljoenen inwoners van de Amerikaanse staat Texas bereiden zich voor op orkaan Harvey, die naar verwachting in de nacht van vrijdag op zaterdag lokale tijd aan land komt. Het National Hurricane Center in de Verenigde Staten meldt vrijdag dat de tropische storm inmiddels is uitgegroeid tot een orkaan van categorie twee.

Een orkaan van die kracht ontwikkelt windsnelheden tot ruim 154 kilometer per uur. Harvey heeft echter het potentieel verder uit te groeien tot een kracht drie, met windsnelheden tot 208 kilometer per uur.

Daarmee kan Harvey, in combinatie met hevige regenval en hoog water, levensbedreigende vormen aannemen, waarschuwt het National Hurricane Center. Ook Weerplaza verwacht dat de storm de komende 24 uur nog zal intensiveren.

Miljoenen mensen bereiden zich inmiddels voor op de storm, die een van de zwaarste van de afgelopen twaalf jaar in de VS kan worden. De autoriteiten raden inwoners aan voor meerdere dagen eten in te slaan. 

Volgens de laatste berekeningen zal de orkaan in de nacht van vrijdag op zaterdag (plaatselijke tijd) bij Corpus Christi in de staat Texas het vaste land bereiken om dan verder landinwaarts te trekken.

Vliegtickets

Reizigers die vliegtickets naar Texas hebben geboekt mogen hun vlucht kosteloos omboeken naar een andere dag. Dat geldt onder anderen voor mensen die tickets hadden geboekt bij KLM, KLM-partner Delta Airlines en diverse andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder United Airlines.

Vanaf Schiphol vliegt KLM zaterdag met één toestel naar Houston, de grootse stad van de Amerikaanse staat. Ook Lufthansa en United Airlines delen een vlucht naar Houston. Er zijn vanuit Nederland geen andere rechtstreekse verbindingen met Texas.