Het Thaise Hooggerechtshof heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Yingluck Shinawatra. Zij kwam niet opdagen voor het vonnis in de corruptiezaak die tegen haar dient, en is volgens nog onbevestigde bronnen uit haar omgeving het land uit gevlucht. 

Nadat Shinawatra niet op de zitting verscheen, verschoof het Hooggerechtshof de uitspraak naar 27 september. Volgens de rechters voerde de oud-premier oorproblemen aan als excuus voor haar afwezigheid. 

"We denken niet dat de verdachte ziek is. We denken dat de verdachte zich heeft verscholen of is gevlucht", liet het Hooggerechtshof weten in een verklaring.  

Volgens bronnen die dichtbij de familie van Shinawatra staan is de oud-premier het land ontvlucht. De Thaise immigratiepolitie zei eerder dat daar geen aanwijzingen voor zijn. Politiechef Nanthathorn Prousoontorn zei: "Ik geloof dat ze nog in Thailand is. Als ze wordt gevonden, wordt ze gearresteerd."

De advocaat van de oud-premier zei later op vrijdag niet te weten waar Shinawatra is. "Afgelopen dag of de laatste twee dagen heb ik geen direct contact met Yingluck gehad, maar wel met haar team." 

Rijstsubsidie

Shinawatra staat terecht in een zaak rond een subsidieprogramma voor rijstboeren. Dat werd omgeven door corruptie. Volgens de aanklagers zag Shinawatra dat door de vingers. De oud-premier ontkent dat stellig en beschuldigt de huidige militaire machthebbers van een heksenjacht. Ze riskeert een gevangenisstraf tot tien jaar.

In 2014 werd Shinawatra afgezet door het Thaise Constitutioneel Hof. Daarna pleegde het leger een staatsgreep, naar eigen zeggen om de orde en de democratie te herstellen.

De Thaise voormalig minister van Commercie is vrijdag vanwege het rijstschandaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 jaar.