Door de aanvaring tussen de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain en een Liberiaanse tanker zijn maandagochtend vijf gewonden gevallen. Tien marinemensen worden vermist.

Vier gewonden zijn per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore, meldde de commandant van de Amerikaanse Zevende Vloot. Zij hebben geen levensbedreigende verwondingen. Een vijfde gewonde hoefde niet naar het ziekenhuis.

Op de plaats van de scheepsbotsing in de Straat van Malakka ten oosten van Singapore is een grote zoek- en reddingsoperatie naar de vermisten gaande. Diverse schepen en reddingshelikopters verlenen assistentie.

De torpedobootjager is inmiddels op eigen kracht aangekomen in de marinebasis in Singapore. De lekkages in een aantal compartimenten van het vaartuig zijn door reperatiewerkzaamheden van opvarenden gestopt. 

Lichte schade

De met geleide raketten uitgeruste torpedobootjager werd bakboord geraakt door de 183 meter lange tanker Alnic MC. Dat gebeurde maandag rond 06.24 uur lokale tijd. De Alnic liep lichte schade op maar heeft volgens de autoriteiten geen olie verloren.

Het marineschip was op weg naar Singapore. De Amerikaanse president Donald Trump liet na de aanvaring via Twitter weten dat zijn gedachten en gebeden bij de bemanning van het marineschip zijn.

Admiraals

De USS John McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beide admiraals in de Amerikaanse marine.

De voormalige presidentskandidaat namens de Republikeinen (2008) zond zondagavond (lokale tijd) via Twitter mede namens zijn echtgenote een boodschap uit: "Cindy en ik bidden voor de marinemensen aan boord van de USS John S. McCain - we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie."

USS Fitzgerald

Twee maanden geleden kwam de USS Fitzgerald voor de kust van Japan ook al in aanvaring met een Filipijns containerschip. Zeven opvarenden van die torpedobootjager kwamen daardoor om het leven.

Het schip was aan stuurboordzijde zo zwaar beschadigd dat het bijna zonk. Drie betrokkenen zijn daarvoor disciplinair gestraft.