De klokken van de Londense Big Ben slaan maandag om 12.00 uur (Engelse tijd) voorlopig voor de laatste keer. De Elizabeth-toren, waarin de 13,7 ton zware klok hangt die officieel Big Ben heet, wordt de komende jaren gerenoveerd.

Big Ben is eigenlijk de naam van de zwaarste van de vijf klokken in de 96 meter hoge Elizabeth-toren die aan de rivier de Theems staat. In de volksmond wordt de hele toren zo genoemd.

Alleen bij grote evenementen zoals oud en nieuw, zal de klok nog luiden. In andere gevallen kan de gezondheid van de bouwvakkers niet worden gegarandeerd, vanwege het harde geluid.

De Britse premier Theresa May en andere politici in het land zijn niet blij met het feit dat de werkzaamheden aan de beroemde klok zo lang duren.

Onderzoek

Het Lagerhuis heeft een onderzoek ingesteld om vast te stellen of het echt nodig is de Big Ben tot 2021 te laten zwijgen, aldus de BBC.

De Big Ben slaat al bijna 157 jaar zonder onderbreking. Alleen in 2007 en tussen 1983 en 1985 sloeg de klok niet wegens renovatie. De Big Ben is vermoedelijk vernoemd naar de Britse bouwer en politicus Sir Benjamin 'Ben' Hall (1802-1867).