In de Amerikaanse stad Boston zijn zaterdag meer dan veertigduizend mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen haat en onverdraagzaamheid en vóór het vrije woord.

Veel mensen droegen borden bij zich met teksten als 'black lives matter' en 'resist fascism'.

De mars was georganiseerd als reactie op een demonstratie van extreem-rechts. Hier kwamen zo'n honderd mensen op af. Deze mars werd halverwege afgebroken.

De twee demonstraties vonden een week plaats nadat een vrouw in Charlottesville werd doodgereden door een witte supremacist. Hij reed met zijn auto in op een groep demonstranten die protesteerden tegen een bijeenkomst van neo-nazi's.

Eenheid

Er werden 27 aanhoudingen verricht. Politiecommissaris William Evans wilde daar niet te zwaar aan tillen. "Er waren enkele confrontaties'', zei hij. "Maar 99,9 procent van de mensen kwam hier met de juiste bedoelingen."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag opgeroepen tot eenheid. In een reeks berichten op Twitter meldde hij dat protesten soms nodig zijn om het land bijeen te brengen.

"Ik wil de vele demonstranten in Boston toejuichen die zich uitspreken tegen haat en onverdraagzaamheid. Ons land zal spoedig weer een eenheid vormen", liet hij weten.

Een uur voor de bijeenkomsten berichtte Trump nog dat er volgens hem veel provocateurs tegen de politie op de been leken te zijn.

Beide zijden

Trump ligt onder vuur voor zijn opmerkingen dat het geweld in Charlottesville vorige week "beide zijden" te verwijten viel.

De moeder van de 32-jarige Heather Heyer, die in Charlottesville werd doodgereden, liet vrijdag weten niet in te willen gaan op een uitnodiging van Trump om met haar te praten. Zij noemt het "onvergeeflijk" dat de president haar dochter en de tegendemonstranten op één lijn heeft gezet met de neo-nazi's.

De uitspraken kwamen Trump ook op veel kritiek te staan van partijgenoten, grote bedrijven en media. Het Congres heeft een onderzoek aangekondigd naar het extreem-rechtse terrorisme in de VS.