Soldaten en vrijwilligers zoeken drie dagen na de verwoestende modderstroom in Sierra Leone nog altijd naar honderden personen die worden vermist. Zeker vierhonderd personen zijn omgekomen.

Zeker zeshonderd personen worden vermist, aldus het Rode Kruis.

Hulporganisaties waarschuwen dat de lichamen onder de grond waterbronnen kunnen besmetten wat vervolgens kan zorgen tot uitbraken van ziekten. Door de aanhoudende regenval in het gebied is het echter zeer moeilijk voor de reddingswerkers om hun werk te kunnen doen.

"Het gebied is niet makkelijk toegankelijk, maar het leger maakt wel stappen", aldus kolonel Abud Bakarr Bah die de reddingsactie nabij de stad Regent aanstuurt. 

Regionale bouwbedrijven hebben graafmachines uitgeleend, maar veel vrijwilligers gebruiken huis-tuin-en-keukenmiddelen om te graven, stelt het Rode Kruis. "We zijn bang dat we geen overlevenden meer vinden." Gisteren werden er al geen mensen levend onder de modder vandaan gehaald.

Nabestaanden ramp Sierra Leone identificeren slachtoffers
52
Nabestaanden ramp Sierra Leone identificeren slachtoffers

Begrafenis

De overheid bereidt zich inmiddels voor om driehonderd personen op donderdag te begraven. Eerder deze week werd er al een massale begrafenis gehouden voor 150 personen die waren omgekomen door het natuurgeweld.

Families zijn opgeroepen om langs te komen bij het mortuarium om verwanten te identificeren, maar velen waren niet in de mogelijkheid om tijdig langs te komen. De autoriteiten werden daardoor gedwongen om toch de lichamen te begraven omdat deze niet allemaal goed gekoeld konden worden.

Noodhulp

Voor noodhulp aan slachtoffers trekt de Europese Unie 300.000 euro uit. Het geld is bedoeld voor water, voedselhulp, sanitaire voorzieningen, voedselhulp en basaal onderdak voor kwetsbare families. Het gaat om een eerste bedrag, benadrukte een woordvoerder van de Europese Commissie.

De EU stelt ook satellietbeelden beschikbaar om de schade gedetailleerd in kaart te brengen en hulpverleners bij te staan bij de reddingswerkzaamheden.