Het aannemingsbedrijf van de familie Bin Laden hervat volgende maand, na de jaarlijkse bedevaart hadj, de verbouwing aan de grote moskee in de Saudi-Arabische stad Mekka.

Het enorme bouwproject dat omgerekend 22,7 miljard euro kost, lag sinds september 2015 een jaar stil. Toen kwamen 107 arbeiders om en raakten er 400 gewond nadat een kraan kantelde en hen verpletterde.

Ook de teruggelopen olie-inkomsten van de staat Saudi-Arabië maakten hervatting van de verbouwing onmogelijk.

Het bouwbedrijf is met de Saudische autoriteiten tot overeenstemming gekomen over de betaling van de schade, veiligheidsgaranties en achterstallige lonen. De SBG heeft zelf geen toelichting gegeven.

Ernstig ongeluk

Na de verbouwing moet het moskeecomplex beter de jaarlijkse stroom van miljoenen pelgrims kunnen verwerken. De afgelopen jaren vielen geregeld veel doden door de drukte.

Het ernstigste ongeluk was in 2015 toen er in de menigte grote paniek uitbrak, waardoor rond de 2000 mensen onder de voet werden gelopen en uiteindelijk stierven.

Met het hervatten van de werkzaamheden lijken betere tijden te zijn aangebroken voor de SBG. Door het fiasco met de grote moskee waren nog meer projecten stilgelegd en kreeg het bedrijf nauwelijks nog nieuwe orders. Het bouwbedrijf is het grootste aannemingsbedrijf in de Arabische wereld.

De Saudi Binladin Group werd in 1931 opgericht door Sjeik Mohammed bin Laden Sayyid, de vader van Al-Qaida-terrorist Osama bin Laden.