Bij het bestormen van een gevangenis door veiligheidstroepen in Venezuela zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 37 gevangenen gedood.

Dat heeft de gouverneur van de staat Amazonas woensdag laten weten. Het geweld brak uit in de gevangenis van Puerto Ayacucho, de hoofdstad van Amazonas. Net als in veel andere gevangenissen in Venezuela hebben gewelddadige bendes er een grote invloed.

De gevechten braken uit toen veiligheidstroepen de orde in de gevangenis, waarover de gevangenen sinds een paar weken de controle hadden, probeerden te herstellen. Volgens getuigen ging het om een 'wilde schietpartij' tussen gedetineerden en de ordehandhavers. Urenlang zou zijn geschoten.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Venezuela zijn er naast de 37 doden ook veertien bewakers gewond geraakt.

Overvol

Veel gevangenissen in Venezuela zitten overvol. De dertig inrichtingen in het land zouden plaats kunnen bieden aan zo’n zestienduizend gedetineerden, maar volgens het Venezolaanse Observatorium voor gevangenissen worden er momenteel ongeveer vijftigduizend gevangenen gehuisvest.

Bij een gevangenenopstand in een Venezolaanse gevangenis in 2013 vielen 61 doden.