De veiligheidscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt in september bijeen voor een hoorzitting over de dreiging van extreem-rechtse groeperingen in de Verenigde Staten. Dat is besloten na de rellen in de stad Charlottesville, afgelopen weekend.

Bij onlusten tussen extreem-rechtse groepen en tegendemonstranten kwam zaterdag één vrouw om, toen een extreem-rechtse betoger met een auto op een groep demonstranten inreed. Tientallen mensen raakten gewond.

Ze protesteerden tegen de aanwezigheid van nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's die niet wilden dat een standbeeld van generaal Robert E. Lee werd verwijderd. Lee was aanvoerder van de zuidelijke troepen in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

"We moeten ons verenigen en racisme en vooroordelen verwerpen, net als de hatelijke ideologieën van neo-nazi's, de KKK en andere blanke extremistische groepen", aldus de Republikeinse voorzitter van de veiligheidscommissie. Het initiatief voor de hoorzitting kwam van de Democraten.

Donald Trump veroordeelt ook links geweld in Charlottesville
143
Donald Trump veroordeelt ook links geweld in Charlottesville

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beide kanten aangewezen als schuldigen van het geweld in Charlottesville zaterdag. Maandag veroordeelde Trump het geweld van de blanke racisten, dinsdag wees hij ook met zijn vinger naar linkse groeperingen voor het aanvallen van de extreem-rechtse 'alt-right'-beweging. 

Trump stond onder grote druk van zowel Democraten als Republikeinen omdat hij aanvankelijk weigerde de verantwoordelijken voor de onlusten met naam en toenaam te noemen.