De president van Sierra Leona zegt dat het land "dringend behoefte heeft aan hulp" in de nasleep van de grote modderstroom die maandag de regio rond de hoofdstad Freetown trof. 

De modderstroom ontstond maandagochtend vroeg en bedolf honderden huizen in het stadje Regent onder het puin, Veel inwoners van het stadje, gelegen in de buurt van de hoofdstad Freetown, werden overvallen door de modderstroom omdat ze nog sliepen. 

Hulpverleners hebben tot nu toe bijna vierhonderd lichamen geborgen. Honderden mensen worden tegelijkertijd nog vermist en er wordt daarom gevreesd dat het dodental nog verder op zal lopen. Duizenden mensen zijn bovendien dakloos geraakt. 

In een televisietoespraak zei Ernest Baikorana dinsdagavond dat hij nauw samenwerkt met de hulpverleningsorganisaties die al aanwezig waren in het getroffen gebied. "We hebben een noodcentrum ingericht om onze acties te coördineren en de overlevenden bij te staan." Maar, zo stelde hij: "De verwoesting is overweldigend". De president vroeg daarom om hulp. 

Honderden mensen komen om door modderstroom in Sierra Leone
45
Honderden mensen komen om door modderstroom in Sierra Leone

Stad verlaten

De nog altijd aanwezige modder bemoeilijkt het werk van de hulpverleners. Het getroffen gebied is lastig bereikbaar voor de organisaties die materieel, voedsel en kleding naar het gebied willen vervoeren. Er worden bulldozers ingezet om de modder en het puin op te ruimen. 

Om de reddingswerkers en het leger niet verder voor de voeten te lopen in hun zoektocht naar overlevenden, heeft de president aan mensen in het gebied gevraagd om het stadje tijdelijk te verlaten. 

Slachtoffers begraven

Het mortuarium van Freetown kan de honderden doden amper verwerken. Er is gebrek aan ruimte en personeel om de lichamen te kunnen onderzoeken en identificeren. De autoriteiten van Freetown hebben daarom samen met hulporganisaties besloten om de tot nu toe gevonden lichamen te begraven in vier massagraven.