De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan dinsdag gebeld om zijn bezorgdheid te uiten over een Franse student journalistiek die al enige tijd vastzit in Turkije. Macron wil dat hij vrijgelaten wordt. 

Student Loup Bureau werd begin augustus gearresteerd bij de grens met Irak omdat hij foto's had gemaakt van Koerdische milities. Ook had hij interviews met hen gehouden. Ankara beschouwt de Koerdische YPG als een verlengstuk van de PKK. 

Volgens het Élysée heeft Macron Erdogan te verstaan gegeven dat hij wil dat zijn landgenoot "zo snel mogelijk kan terugkeren naar Frankrijk''. Beide leiders overleggen volgende week opnieuw over deze zaak. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Macron de zaak van een Franse journalist moet bepleiten bij zijn Turkse collega. In juni regelde de Franse president de vrijlating van Mathias Depardon, die bij de grensstad Gaziantep werd vastgehouden. De Turkse staat beschuldigde hem van het produceren van "propaganda voor een terroristische organisatie".

Macron en Erdogan spraken verder over het conflict in Syrië, met als belangrijkste onderwerpen de strijd tegen het terrorisme en een politieke oplossing om een einde te maken aan de oorlog.