De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft zondag opgeroepen tot een staking op maandag om zijn claim op het presidentschap te ondersteunen.

Hij beschuldigt de regerende partij ervan ''het bloed van onschuldige mensen te verspillen'' ondanks toenemende druk op hem de verkiezingsnederlaag te erkennen.

De kiescommissie verklaarde vrijdag de zittende machthebber Uhuru Kenyatta tot winnaar van de presidentsverkiezing met een verschil van 1,4 miljoen stemmen. Volgens internationale waarnemers is de verkiezing grotendeels eerlijk verlopen.

Odinga betwist de resultaten en beweert dat er is gefraudeerd. Hij heeft geen bewijsmateriaal verstrekt.

Strategie

''Jubilee heeft bloed verspild van onschuldige mensen. Morgen is er geen werk'', zei Odinga zondag voor een menigte van vierduizend juichende supporters in Nairobi, met een verwijzing naar de regerende partij. Hij beloofde dinsdag met een nieuwe strategie te komen.

Senator James Orengo, een van Odinga's belangrijkste supporters, zei dat de oppositie zal oproepen tot demonstraties. De senator riep ook op tot een boycot van de Nation-televisiezenders en -kranten, de grootste onafhankelijke mediagroep van Kenia, vanwege hun verslaggeving over de betwiste verkiezing.

Odinga's eerste publieke toespraak sinds donderdag was een ondubbelzinnige boodschap dat hij niet van plan is van zijn claim op het presidentschap af te zien.

Rellen

In het Oost-Afrikaanse land is het momenteel erg onrustig. Bij rellen na de verkiezingsoverwinning van Kenyatta zijn zeker elf doden gevallen. Volgens oppositie heeft het geweld al meer dan honderd levens geëist. Dit dodental is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Veel Kenianen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld na de verkiezingen van 2007, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen. De vorige verkiezingen in 2013, waarbij Kenyatta voor het eerst verkozen werd, verliepen wel rustig.