Na Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben ook hulpverleningsorganisatie Save the Children en Sea Watch besloten de reddingsmissie voor migranten op boten in de Middellandse Zee voorlopig te staken. De organisaties voelen zich bedreigd door de Libische kustwacht.

De Italiaanse regering, die Libië op de Middellandse Zee helpt, beschuldigt de organisaties van het faciliteren van mensensmokkel en ondersteunt de Libische kustwacht bij diens groeiende rol bij het blokkeren van vertrekkende schepen met migranten. 

Als reden voor het neerleggen van het werk noemt Save the Children zondag ''de onzekerheid die recente ontwikkelingen met zich meebrengen''. Het schip Vos Hestia van de organisatie zal weer uitvaren ''zodra er duidelijke veiligheidsgaranties zijn''. Tot dat moment zal het schip afmeren op Malta. 

Eerder bedreigde de invloedrijke Libische generaal Khalifa Haftar schepen voor de kust van Libië. Hij gaf begin augustus opdracht om vaartuigen terug te sturen als die zonder toestemming van zijn troepen de Libische wateren zouden binnenvaren.

Veiligheid

Save the Children zegt ''met diepe wroeging'' het besluit tot stillegging te hebben genomen. ''Wij voelen de plicht om de veiligheid van ons team en de reddingsoperatie te waarborgen voordat we door kunnen met de missie zoals die ons voor ogen staat. De veiligheid van ons personeel en de bemanning staat voorop."

Sea Watch-oprichter Michael Busch Heuer laat op Facebook weten dat er sprake is van een "concrete bedreiging" tegen hulporganisaties die op de Middellandse Zee werkzaam zijn. 

Zaterdag nam AzG al eenzelfde besluit omdat de hulporganisatie denkt ''niet langer veilig het werk te kunnen doen nu Libië met geweld dreigt tegen schepen van internationale hulpverleningsorganisaties''.