Een Egyptische openbaar aanklager heeft zondag twee machinisten en twee van hun assistenten aangehouden die de treinen bestuurden tijdens het zware ongeluk vrijdag bij de stad Alexandrië.

Bij het ongeluk vielen 41 doden en 133 gewonden, blijkt uit de laatste cijfers van persbureau MENA. De vier treinbestuurders blijven voorlopig vijftien dagen in hechtenis.

Op videobeelden van na het ongeluk is te zien dat enkele wagons van de treinstellen in elkaar zijn gedrukt, andere zijn door de klap uit het spoor gelopen.

Over de toedracht van het ongeluk nabij het station Khorshid bestaat nog geen zekerheid. Een reddingswerker noemde een verkeerde wissel als vermoedelijke oorzaak. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft een grootschalig onderzoek gelast naar het ongeluk.

Er wordt veel geklaagd over de veiligheid op het spoor in Egypte. Het land wordt dan ook met enige regelmaat opgeschrikt door ernstige spoorwegongelukken. In 2002 vonden 360 passagiers de dood doordat er brand uitbrak in hun trein.