Tudor Postelnicu, de laatste minister van Binnenlandse Zaken uit het communistische tijdperk in Roemenië, is op 85-jarige leeftijd overleden. 

De voormalige topfunctionaris uit het regime van dictator Nicolae Ceausescu stierf na een lang ziekbed in het militaire ziekenhuis in de hoofdstad Boekarest, bevestigde zijn vrouw tegen de tv-zender Digi24.

Postelnicu was van 1978 tot 1987 hoofd van de gevreesde geheime politie Securitate. Die had mensen met oppositionele neigingen genadeloos vervolgd. Onder meer door het afdwingen van bekentenissen door marteling, de voorbereiding van showprocessen en de inzet van spionnen onder de bevolking.

Postelnicu werd uiteindelijk van 1987 tot de val van het Ceausescu-regime in december 1989 minister van Binnenlandse Zaken. 

Veroordeling

Postelnicu werd in de nacht na de coup gearresteerd. De militaire rechtbank in Boekarest veroordeelde hem in februari 1990 tot levenslange gevangenisstraf voor volkerenmoord.

De rechtbank achtte hem verantwoordelijk voor de vele doden tijdens de revolutie omdat Securitate-eenheden op vreedzame demonstranten hadden geschoten. Hierdoor kwamen rond 1100 mensen om het leven.

In 1993 vernietigde het Hooggerechtshof het vonnis en veroordeelde Postelnicu voor moord en medeplichtigheid aan moord tot 17 jaar gevangenisstraf. In 1994 kwam hij wegens gezondheidsredenen op vrije voeten.